Kelebihan minum Susu badam

Almond dikemas dengan protein dan lemak yang sihat. Tetapi susu badam – pengganti susu lembu yang popular – sihat? Ini tidak ada kes yang sejuk. Susu almond adalah tambahan yang baik untuk peti sejuk anda, menurut pakar nutrisi 4/5. Tetapi apa pula? Susu almond pada dasarnya dibuat dengan menghancurkan badam dalam pengisar dengan air, kemudian tegang. Itu mungkin tidak seperti banyak, tetapi pengganti susu pasti popular.

 

Penjualan susu badam kini melebihi $ 700 juta setahun dan menyumbang 4.1 peratus daripada semua jualan susu; enam tahun yang lalu, jumlah itu tidak mencapai 1 peratus, menurut Fortune. Sayang pengganti susu tumbuhan, susu almond adalah pilihan yang jelas bagi vegan dan orang yang mempunyai alergi laktosa. Ia juga memberi kesan tambahan, kata Kristin Kirkpatrick, pakar pemakanan berdaftar dan pengurus perkhidmatan kesihatan di Cleveland Clinic’s Wellness Institute. Susu almond adalah 50% lebih rendah daripada kalori berbanding susu lembu, menjadikannya lebih baik untuk orang yang cuba menurunkan berat badan. Dan kerana ia bukan produk haiwan, ia tidak mempunyai kolesterol. Tetapi walaupun ia boleh berdiri untuk susu lembu dalam smoothie, oatmeal dan bijirin, ia bukan klon pemakanan susu. “Tidak seperti susu tenusu dan susu soya, susu badam semulajadi rendah dalam protein,” kata Alicia Romano, ahli diet berdaftar di Frances Stern Pusat Pemakanan di Pusat Perubatan Tufts.

 

Walaupun segelas susu lembu atau susu kedelai mempunyai 8 gram protein, segelas susu badam mempunyai satu gram kecil. Itu mungkin kelihatan aneh, kerana badam adalah sedikit ovals protein: satu ons kacang mempunyai 6 gram. Tetapi versi “susu “nya kebanyakannya air, dan kebanyakan badam nutrien-padat menjadi tegang dari produk akhir. Anda tidak mendapat lebih banyak kalsium, sama ada jika tidak diperkaya. Itulah sebahagian daripada kekeliruan di sekeliling produk seperti susu badam, yang memberi anda manfaat nutrisi badam yang terkenal (protein dan lemak yang baik) atau susu (kalsium). “Saya tegas terhadap makanan berasaskan tumbuhan yang menyamar sebagai pilihan [pilihan haiwan],” kata Jo-Ann Jolly, pakar diet berdaftar di Universiti Amerika. “Kadang-kadang proses ini boleh meninggalkan makanan dengan lebih banyak aditif dan kadang-kadang lebih banyak kalori, lemak dan gula.” Jika anda suka rasa susu badam, maka dengan segala cara minum, dia berkata, tetapi pastikan anda membaca label.

Susu almond yang tidak manis membolehkan anda mengelakkan lonjakan gula tambahan dalam jenis berperisa, kata Outi Mäkinen, seorang penyelidik yang mengkaji susu kuman seperti susu badam.

Susu almond bukan untuk semua orang, kata Dr Julie Lemale, seorang penyelidik di Hôpital Trousseau di Perancis. Kajiannya tahun lalu mencadangkan agar penggantian susu dengan minuman susu alternatif-termasuk susu badam dalam bayi di bawah umur setahun boleh mengakibatkan kekurangan nutrisi dan masalah pertumbuhan yang dapat disertai dengan mereka. Jika anda bukan bayi, walaupun, susu badam adalah pertaruhan yang selamat. Dan jika anda mendapati versi non-manis yang lazat, anda mungkin mendapati perlawanan bijirin yang tidak sempurna tenusu anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *