Makan Makanan Baik untuk Latihan

Makan Makanan Kanan untuk Latihan

Sarapan pagi | Karbohidrat | Protein | Buah-buahan dan sayur-sayuran | Lemak yang sihat | Makanan ringan snek | Kalori

Bawa pulang Pemakanan adalah penting untuk kecergasan

Makan makanan yang seimbang dapat membantu anda mendapatkan kalori dan nutrien yang diperlukan untuk meningkatkan aktiviti harian anda, termasuk senaman yang kerap. Apabila memakan makanan untuk meningkatkan prestasi senaman anda, ia tidak semudah memilih sayuran di atas donat. Anda perlu mendapatkan jenis makanan yang betul pada waktu yang tepat hari ini. Ketahui mengenai pentingnya sarapan pagi sihat, makanan ringan dan rancangan makan.

 

Pergi ke permulaan yang baik

Makan pertama anda hari ini adalah penting. Mengikut artikel yang diterbitkan dalam Surat Kesihatan Harvard, makan sarapan pagi secara teratur telah dikaitkan dengan risiko obesiti, diabetes dan penyakit jantung yang lebih rendah. Memulakan hari anda dengan makanan yang sihat boleh membantu menambah gula darah anda, yang badan anda perlu untuk kuasa otot dan otak anda. Makan sarapan pagi sihat adalah sangat penting pada hari-hari ketika latihan dijalankan pada agenda anda. Melangkau sarapan pagi boleh menyebabkan anda berasa ringan atau lesu semasa anda bekerja. Memilih jenis sarapan yang sesuai adalah penting. Terlalu banyak orang bergantung kepada karbohidrat mudah untuk memulakan hari mereka. Tetapi bagel putih biasa atau donat tidak akan membuat anda berasa kenyang selama bertahun-tahun.

 

Sebagai perbandingan, sarapan serat dan protein yang kaya dapat menangkal rasa lapar lebih lama dan memberikan tenaga yang anda perlukan untuk memastikan senaman anda berjalan. Ikut petua ini: Daripada memakan bijirin yang dipenuhi dengan gula yang diperbuat daripada bijirin yang halus, cuba biji oat, dedak oat, atau bijirin keseluruhan bijirin yang tinggi serat. Kemudian, masukkan beberapa protein, seperti susu, yogurt, atau kacang cincang. Jika anda membuat penkek atau wafel, ganti beberapa tepung serba guna dengan pilihan bijian. Kemudian, aduk beberapa keju kotej ke dalam adunan. Sekiranya anda memilih roti bakar, pilih roti gandum. Kemudian pasangkannya dengan telur, mentega kacang, atau sumber protein lain.

 

Kira karbohidrat yang betul

Terima kasih kepada diet rendah karbohidrat, karbohidrat mendapat rap yang buruk. Tetapi karbohidrat adalah sumber utama tenaga tubuh anda. Menurut Mayo Clinic, kira-kira 45 hingga 65 peratus daripada jumlah kalori harian anda harus berasal dari karbohidrat. Ini benar terutamanya jika anda bersenam.

Memilih jenis karbohidrat yang betul adalah penting. Terlalu banyak orang bergantung kepada karbohidrat sederhana yang terdapat dalam gula-gula dan makanan olahan. Sebaliknya, anda harus memberi tumpuan kepada makan karbohidrat kompleks yang terdapat dalam bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan. Biji-bijian utuh mempunyai kuasa lebih banyak daripada bijirin halus kerana anda mencerna mereka dengan lebih perlahan. Mereka boleh membantu anda merasa kenyang lebih lama dan menyemarakkan badan anda sepanjang hari. Mereka juga boleh menstabilkan paras gula darah anda. Akhirnya, bijirin berkualiti ini mempunyai vitamin dan mineral yang anda perlukan untuk memastikan tubuh anda berjalan dengan lebih baik

 

Pek protein ke dalam makanan ringan dan makanan anda

Protein diperlukan untuk membantu menjaga tubuh anda tumbuh, dikekalkan, dan diperbaiki. Sebagai contoh, Pusat Perubatan Universiti Rochester melaporkan bahawa sel darah merah mati selepas kira-kira 120 hari. Protein juga penting untuk membina dan membaiki otot, membantu anda menikmati faedah-faedah latihan anda. Ia boleh menjadi sumber tenaga apabila karbohidrat tidak banyak bekalan, tetapi ia bukan sumber utama bahan api semasa latihan anda diberi makan dengan baik.

Orang dewasa perlu makan kira-kira 0.8 gram protein setiap hari untuk setiap kilogram berat badan mereka, melaporkan Harvard Health Blog. Itu sama dengan kira-kira 0.36 gram protein untuk setiap paun berat badan. Latihan dan orang tua mungkin memerlukan lebih banyak lagi. Protein itu boleh berasal dari:

ayam, seperti ayam dan ayam belanda
daging merah, seperti daging lembu dan kambing
ikan, seperti salmon dan tuna
tenusu, seperti susu dan yogurt
kekacang, seperti kacang dan kacang merah
telur
Untuk pilihan paling sihat, pilih protein tanpa lemak yang rendah lemak tepu dan trans. Hadkan daging merah dan daging yang diproses yang anda makan.

 

Sumber: Healthline

http://www.moh.gov.my

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *